29 Ekim 2016 Cumartesi

Bisikletle Aydos Ormanı


Kartal’da hala yeşil kalmış ufak ama koşu ve bisiklet için çok uygun bir yer Aydos Ormanı. 
İstanbul’un en yüksek noktası olması (537 metre) ve sahip olduğu muhteşem manzara görülmeye değer bir yer haline getirir Aydos'u. Aynı zamanda orman alanının çoğu yeri piknik alanı olmasına karşın yangın yolları ve yine orman içindeki ufak köye giden toprak yollar bisiklet için mükemmel bir parkur oluşturur.







Buradan eviniz görünmüyorsa paranız iade
Yakacık Caddesi üzerindeki 2 No’lu kapıdan girdiğinizde buraya açılmış tesisler keyfinizi kaçıracak gibi olsa da hemen bu kapıdaki çeşmeden mataraları doldurup kuzeye, yangın yollarına doğru çıkmaya başladığınızda ormanda olduğunuzu hissetmeye başlıyorsunuz. 8 No’lu kapı da sizi yangın yollarından Aydos’un zirvesine çıkartmak için müsait.


Baştan söylemeliyim bu yangın yolları üzerinden zirveye çıkmak için gerçekten çok dik rampaları ve büyük keskin taşlardan bir yolu kabul etmiş oluyorsunuz. Zaten Aydos Tepesinin tamamı için amortisörlü bir dağ bisikleti şart.

Tabelalar her zaman kısa ve kolay yolu gösteriyor.  Siz hep diğer yolu seçin :)
Rampayı gözünüz kesmezse yürüyüş yolundan baraj gölüne doğru olan yolu kullanabilirsiniz. 
Ama burası çok kısa ve dağ bisikletçisinin yüzünü güldürmeyecek bir rota olur.

Zirveye vardığınızda ise göle inen yollar yerine ağaçların arasına dalıp uzun ve keyifli bir iniş yapabilirsiniz. Ağaçlar oldukça sık ve belirli bir parkur yok ama gözünüz kesiyorsa çekinmeden kendinizi ağaç köklerinin arasına bırakın derim. Meşe ağaçları sizi güler yüzle karşılayacaktır emin olun.

Ent mi o?
Gölde sizi ördekler, kazlar ve bakımsız bir tesis karşılıyor. Ama burada rahatça soluklanıp ardından kısa bir ağaçlık yolu pedallayarak (Yaklaşık 1-2 Km daha) başlangıç noktanıza ulaşabilirsiniz. Zaten Aydos Ormanı 5-6 Km’lik bir orman ama 10-11 Km’lik parkurlar oluşturmak sizin elinizde.




Buraya gitmeyi düşünenler için öncelikle tavsiyelerim şunlar;
  • Mümkünse hafta içi gidin. Hafta sonları mesire alanı kabusa dönüşüyor.
  • Dağ bisikleti kullanın (Çok bozuk yollardan geçeceksiniz emin olun)
  • İdmanlı olun. Böylece zirveye çıktığınızda manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
  • Buraya giderken hava sıcaklığının şehirden 3-4 derece daha düşük olacağını unutmayın
Yanınıza yiyecek bir şeyler alın. Tesisleri görünce sebebini anlarsınız :)

Aydos Ormanı kısa, ama bir çok farklı seçenek sunan keyifli rotalarıyla Anadolu yakasında güzel bir
dağ bisikleti alanı. İstanbul’da yaşayıp şehrin en yüksek zirvesine çıkmazsanız bisikletiniz sizinle küsecektir unutmayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder