1 Mayıs 2017 Pazartesi

Kim Korkar Rampalardan ?


O neredeyse tüm bisikletçilerin kabusu. Yüz yüze gelmemek için yolunuzu değiştirme şansınız varsa şanslısınız. Ama dağlar kıyaya dik veya paralel uzansa da biz bisikletçiler için yokuşlar hep yola dik çıkıyorlar karşımıza. Çoğu kişi için kabus olan yokuşları katlanır kılmak ve hatta korkmamak için işte size birkaç ipucu.

Kondisyon, Antrenman, Çalışma

Bu üç kelimenin hangisi size daha samimi geliyorsa ona tutunun. Sizi daha dik bir yokuşa çıkartacak ilk yardımcınız yokuş pratiğidir. Bile isteğe rotanıza ekleyeceğiniz başta ufakta olsa yokuşlar sizi bir sonraki büyük mücadelenize hazırlayacaktır. Hem bacak kaslarınızı kuvvetlendirmeniz hem akciğer kapasitenizi arttırmanız önemli.
Manzara isteyen yükseklere gelsin...

Ağırlık azaltmak... Sizden mi? Bisikletten mi?

Yer çekimine karşı bu savaşta fazladan her ağırlık size karşıdır. Ama 100 gr daha hafif bir bisiklet yarışçı değilseniz hayatınızda sadece daha fazla borç daha fazla ekstre demektir unutmayın. Evet gereksiz ağırlıklardan kurtulun. Yazın çamurluk takmayın, turda değilseniz bagajınızı çıkartın mesela.
Ama ağırlıkta esas nokta sizin ağırlığınız. Taşıdığınız yağ kütlesini yok etmek size büyük avantaj sağlar. Ama yokuşlar için kas kütlenizi korumalısınız. Yani kilo vermek uğruna kas kaybı yaşamamaya dikkat edin.

Güçlenin

Pedal açıları ve çalışan kas grupları
O pedalların sadece bacaklarla döndüğünü düşünüyorsanız bisiklet üzerinde yeterince vakit geçirmemişsiniz demektir. Kalça, karın ve kol kaslarınız baldırlarınıza yardım için bekliyorlar. Bunun için bisiklet dışı egzersizlerle vücudunuzu güçlendirmeniz önemli. (Planking denen çalışmalar bu konuda yardımcı olabilirler)

Pedal Tekniğinizi Geliştirin



Verimli bir pedal tekniği geliştirmeniz daha az güçle daha fazla iş yapmanız demektir. Pedal çevirirken ayağınız dairesel bir hareket yapar. Tüm gücünüzü pedalı bastırmak için kullanmanız (yani pedala abanmanız) gücünüzü boşa harcamanız demektir. Kilitli pedal kullanarak pedalı sadece bastırmaz, ileri iter, aşağı bastırır, kendinize çeker, yukarı kaldırır ve dairesel hareket boyunca gücünüzü yola aktarırsınız.
Ben Exustar'ın bir tarafı kilitli bir tarafı düz pedalını kullanıyorum.

Zihnen Hazırlanın

Böyle durumlarda tabi ki sağdaki yolu seçiyoruz.
Tırmanamayacağınızı düşündüğünüz anda kaslarınız size ihanet ederler. Her ne ile motive oluyorsanız onu kullanmaktan çekinmeyin. Yokuş antrenmanlarının, giderek arttırdığınız eğimlerin amacı aslında sizi zihnen hazırlamaktı. Ve tepelere çıktıkça izleyeceğiniz manzara ve başarmanın hazzı sizi bir sonraki yokuşa hazırlayacaktır emin olun. 
Üstelik her yokuşun bir inişi vardır !
Son olarak şunları da ekleyelim;
Yokuş deneyimleriniz arttıkça ve bisikletinizi tanıdıkça viteslerinizi önceden kestirebilir olacaksınız. Yokuşlarda başınız sıkışınca değil yokuşun başında kademeli olarak vites düşürün. Hızınızı değil kadansınızı (Pedal çevirme hızınızı) korumaya dikkat edin.
Pedallara yüklenmek, ayağa kalkıp ağırlığınızı vermek sizi birkaç metre taşıyabilir ama dağ geçitlerinden, vadilerden kurtaramaz. Düşük viteste sabit hızda pedal çevirmeye alışın.
Sizi yukarı çıkartmamak için uğraşan bir etmen de lastiklerinizin yuvarlanma direncidir. Bu direnci kırmak için doğru basınçta şişirilmiş lastiklerle daha rahat yokuş çıkacağınızı unutmayın.
Dayanamayıp durduğunuz anlarda bisikleti iterek yürümek doğru tercih olmayacaktır. Yokuşun ortasında durduğunuzda sadece dinlenin, nabzınızın ve nefesinizin normale dönmesi iyi gelecektir. Tekrar yavaş bir tempoyla bisiklete binin. Bisikleti itmek daha az yorucu değildir. 
Üstelik o yokuşu pedallayarak çıkabileceğinizi biliyorsunuz değil mi?

Şuna da bakmakta fayda var;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder